Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

Čubura...

beogradska | 05 Decembar, 2009 00:43

...
Odlomak iz romana "Povratak košave u Beograd":

 

2. јануар 2004.

Иначе, и о Чубури, ред је да запишем. Ваљда сам неки бар полу-Чубурац. Назив, по многима, потиче из времена кад је ту, ваљда на месту где је сада парк, постојао бунар - извор из кога су, кроз некакву шупљу цев, или велико буре, сви захватали воду. A Турци за шупљу цев кажу: чурук буру.

Aли, Ксенија пише да се нико не сећа бунара, и вели да је назив вероватније настао овако:

«Субура је било име једног од резиденцијалних, али и по пороку чувених квартова старог Рима. Имао је и улицу истог назива, познату по занатлијама, пијаци, и прљавштини. На италијанском и данас за прљаво предграђе каже се управо: Suburra.

Може се, дакле, претпоставити да је аустријски фелдмаршал Гидеон Лаудан, бранећи Београд од Турака крајем XVIII века, своје тек прокопане ровове означавао античким именима у знак обожавања војсковођа и старог Рима: Via Aurelia, Via Appia Antica, Via Subura... и баш тај, тек прокопани шанац, који се протезао овим делом Врачара, назвао по једној од тих улица».

Aли, Димитрије не прихвата теорију о, како рече, «некаквим субурама»:

-Aма, од кубура је. Сви добро памте свађе с тучњавом, кубуре, тамо је, брате, малтене до скора била Циган-мала, с кафанама, куплерајима. То је, бре, тек за ону «конференцију» «тарзана,-љубитеља-банана-с-грана» и људождера с којима се Брозомор дружио, тзв. «несврстаних» разбуцано. И «Кикевац», и «Чубура». A добро, де, баш, ако није од кубура, онда је сигурно од, «чурук-буру». Како да баш на сред Чубуре није био бунар, кад по целом Београду, к’о у Aрабији нафта, где год забодеш штап, шикља природна вода. A јел’ није сама писала и о чубурском потоку?

И пронађемо у књизи:

«Чубурски поток, у дну улице Престолонаследника Петра, текао је несметано, а понекад, за кишних дана и за време провала облака, и шумио бучно, те је знао однети ћупријице и даске које су домаћини постављали преко потока испред својих кућа да могу прелазити на другу страну у свако доба. По њему су пловиле патке и тиме увесељавале децу у Рејонској улици, касније названој Јужни булевар». 

Komentari

Re: Čubura...

domacica | 05/12/2009, 11:54

od kude god joj ime poteklo, Čubura, ona stara, feo je tople duše Beograda.
Prijatno!
P.S, hvala što me podseti na dane detinjstva.

Чубура

Владан | 13/04/2017, 20:25

Назив Чубура потиче од имена биљке чубар (saturea montana) која је расла на обалама Чубурског потока. Има много топонима тог имена у Србији, нпр. село Чубра у близини Неготина.

tinder online

Tinder dating site | 25/01/2021, 16:29

tinder website , tider
[url="http://tinderdatingsiteus.com/?"]tinder login[/url]

local women dates

StevenBaway | 14/04/2021, 17:26

dating websites new
free online dating

adult ads

Davidjup | 22/05/2021, 00:19

best free online dating services
free dating sites in utah

 
Powered by blog.rs