Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

ULICE SA DVA IMENA

beogradska | 10 Oktobar, 2011 18:03

Одавно је познато да су се називи улица у овом граду често мењали, можда чешће но у већини других на свету. Али бар се и овде знало: док траје један назив, ту је само по једна табла, с одговарајућим именом улице.

Међутим...

 ...у последње време, имамо један нов феномен: назив улице промењен, али и даље упоредо постоје табле са новим и старим називом.

Да ли постоји и рационално објашњење за то? 

Да ли је реч о немару,  лењости да се скине стара табла,  или је се ради о неодлучности: је ли требало, можда, ипак задржати стари назив улице, или,  ипак не, али,  онда,  ипак,  оставимо овако, ни тамо ни тамо?

Истина, нови називи се административно примењују, и то није спорно, али, чему, онда,  ипак, ове двоструке табле? 

Како год, и нека их, то је још један разлог више зашто волимо овај наш драги и шашави Београд.

 

Komentari

Re: ULICE SA DVA IMENA

sanjarenja56 | 10/10/2011, 18:37

Kad se ni taksisti ne snalaze kad im se kaže adresa, jasno je da se ne mogu popamtiti sva stara i nova imena ulica. Zato nije loše da neko vreme stoje oba naziva.

rss

mile | 11/10/2011, 00:25

Samo napred. Pratim vas ;)

Divan blog

Ljiljana | 28/10/2011, 15:56

Slucajno sam nasla vas blog. Fotografije su predivne.

Ja sam u Beogradu odrasla i provela detinjstvo ali godinama zivim u inostranstvu.

Uvek je ostao moj najdrazi grad. Mnogo hvala!

Re: ULICE SA DVA IMENA

anam | 28/10/2011, 20:13

Kako se menja politika tako i imena ulica.
Ovo je jedini način da se zna koja je ulica...nekoliko imena svaka za novu generaciju:))

Re: ULICE SA DVA IMENA

marcotespi | 28/10/2011, 20:24

kako mi iz unutrasnjosti da se snadjemo???/

Dupli nazivi ulica

Aleksandar | 21/11/2011, 21:57

Slazem se sa vama... Ako je vec neka ulica promenjena, onda ona moze imati samo jedan naziv. Zvanicno objasnjenje je da je potreban odredjeni period privikavanja, ali ja licno mislim da to stvara jos vecu konfuziju jer oba naziva ostaju u upotrebi. Mislim da je bolje da se objavi u Sluzbenom listu grada Beograda odluka, a onda da se presece i gotovo.

Aleksandar

Aleksandar | 21/11/2011, 22:01

Da dodam da su neke promene ulica izvrsene 1997. godine i da "probni period" jos traje. Razumem da se ostavi sest meseci... ali ovo je jos jedan dokaz javasluka. Svako otaljava posao... Ja uvek koristim nove nazive jer su oni ipak zvanicni, ali taksisti kazem i stari naziv, za svaki slucaj. Inace, ima i novih tabli koje su pocele da se pojavljuju kod skroz novih ulica ili tamo gde fale... da li ste ih videli... sa tamno plavom pozadinom, grbom Beograda sa leve strane, i nazivom ulice sa desne strane, na cirilici i latinici.

Ulice

Ksenija | 15/01/2012, 18:15

Podržavam to što ostaju table sa starim nazivima ulica, pre svega jer mi se sama ideja promene naziva nikako ne sviđa. Oni su deo naše istorije, i bez obzira da li se neki period smatra mračnim, lošim ili prevaziđenim, nazive ulica ne bi trebalo menjati. Možda bi bilo čak dobro da se uz tablu sa zvaničnim nazivom stavi tabla sa svim prethodnim. Naravno, ovo je samo moje mišljenje, nikako kritika Vašeg bloga koji je odličan, rezultat sjajne ideje i ogromnog truda.

VOLIM BEOGRAD

Vesna | 04/06/2016, 01:53

Blog je odličan. Beograd obožavam i veoma volim tekstove i fotografije iz prošlosti ovog grada, naročito me zanima njegova arhitektura i istorija i upravo sam naišla na mesto gde mogu to naći, a da je drugačije i baš tako, kako se meni dopada. Sjajno i za svaku pohvalu. Srdačan Pozdrav.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs