Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

Despot Stefan Lazarević

beogradska | 16 April, 2010 19:27

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Odlomak iz romana "Povratak košave u Beograd" :

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

2. јули 2002.

«Нађох најкрасније место од давнина, превелики град Београд, који је по случају разрушен и запустео, саздах њега и посветих га пресветој Богородици». Каже деспот Стефан Лазаревић у повељи Београду. A нама преноси Ксенија.

Деспот подиже нову, много бољу тврђаву, замак. Прву библиотеку, болницу. Политички, привредно и културно уздиже Београд. Досељава многе способне и богате људе. Претпоставља се да је град тада имао 40-50 хиљада житеља. Београд тога времена путописци описују као «седмоврх град ванредних лепота», називају га «царствујући град», упоређују с Јерусалимом.

 

 

 

Тад је Београд први пут постао српска престоница, 1404.

Деспот Стефан Лазаревић, сјајан дипломата и војсковођа, вешт у политичким играма, човек који после битке код Aнгоре поново осамостаљује српску државу, ексклузивно образован, имао је своју школу борилачких вештина. Постаје чувен по њој у западним земљама, и у Београд долазе млади витезови на обуку.

Деспот Стефан je укинуо феудалне одреде и увео регуларну, стајаћу војску, одлично наоружану, увежбану и добро мотивисану.

У селу Црквине код Марковца, на Космају, у порти цркве Светог Илије, на месту где је умро деспот Стефан, његов пратилац Ђурађ Зубровић подигао је камени обелиск од венчачког мермера, који је сачуван до данашњих дана и на њему је читљив уклесан текст о том догађају.

 

 

            Размичеш завесе, гледаш обећани град

 

 

Komentari

tinder online

Tinder dating site | 26/01/2021, 20:37

browse tinder for free , tindr
tinder dating app

tinder website

CharlesAmafe | 16/02/2021, 20:34

tinder app , how to use tinder
tinder online

 
Powered by blog.rs