Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

Anastas Jovanović - prvi fotograf Beograda

beogradska | 07 Jul, 2009 17:00

Анастас Јовановић
Сликар, графичар и први српски литограф и фотограф.
У Музеју града Београда је и збирка (укупно 892) оригиналних фотографија.

Анастас Јовановић је рођен 1817. године у месту Враце у Бугарској.
1832. године почела је да ради у Београду Државна штампарија. Анастас се исте године запослио у словоливници.

Анастас је као један од питомаца кнеза Милоша добио Наставленије (упутство) од шест тачака младим људима које су кнез и српска влада слали у иностранство иа студије.

1838. године Анастас Јовановић уписао се у школу цртања при Академији код професора Гзелхофера (Gselhofer).
Анастас је одмах отишао и литографу Јохану Штадлеру (Johann Stadler), где је учио литографију.
1840. године појављују се његове прве литографије Доситеја и Мушицког, а затим Вука Караџића.

Те исте, 1840. године, француски сликар Луј Дагер (Louis Daguerre) усавршио је технику снимања на плоче и послао у Беч две дагеротипије цару Фердинанду на поклон.
То је био први сусрет и додир Анастаса с фотографијом, а убрзо потом, Анастас Јовановић набавио је тек настали нови изум, фото апарат.

Анастас с поносом бележи у својој Аутобиографији, „да сам у целом славенском свету ја први који сам почео да се занимам фотографијом".

Остајући у Бечу и настављајући студије, привржен Обреновићима постао је 1844. године и секретар кнеза Милоша.

Анастас је завршио студије на бечкој сликарској академији 1846. године, aли дозвољено му је да се врати у Србију, тек 1850, по одобрењу кнеза Александра Карађорђевића.

По повратку династије Обреновић у Србију после Светоандрејске скупштине 1858. године Анастас Јовановић наименован је на положај управитеља двора кнеза Михаила 1861.
После убиства кнеза Михаила повукао се с положаја управитеља.

Наставио је живо да прати развитак фотографије и других наука све до смрти.

Умро је 1. новембра, по старом календару, 1899. године у својој кући у Косовској улици бр. 25 у Београду.


Aнастасови снимци Горњег и Доњег града Београдске тврђаве су најстарије фотографије тих делова Београда.

Снимци Горњег града с постројеном последњом турском војном посадом пред одлазак из Србије после предаје градова Србима 1867. годинеТурски војни шатори у Београдској тврђавиПрви српски војници на бедему Горњега града,


Фотографија бедема Горњег града, које су, наредбом кнеза Михаила по одласку турског војног гарнизона, почели рушити. Међутим, нешто касније је одлучено да се тврђава таква каква је и њени бедеми сачувају.


Панорама Београда с пристаништем, Поглед с Капетан-Мишиног здања, Улица Краља Петра (Читалиште)О педесетогодишњици Другог устанка 1865. године, Анастас је снимио масовне сцене с прославе, грађанство, српску коњицу у строју, свечани павиљон и остале призоре с велике прославе у Топчидеру.
На снимцима из баште кнежевог двора сачувао је Анастас изглед дворске страже, војника, официра-ађутаната, одборника у народним оделима, приспелих у аудијенцију код кнеза.

Башта с перголом у Анастасовој кући у Београду
Снимак Капетан-Мишиног здања
Komentari

dobijeno priznanje

slobodan | 20/12/2009, 11:47

Danas postoji ulica u Beogradu sa imenom prvog srpskog fotografa Anastasa Jovanovica. Ulica je mala, ima samo brojeve 1,2,3. Mozda bi mogla da se postavi i neka tabla u cast ovog znacajnog coveka (na ulici ili u ulazu jedne od ove tri zgrade).
Iniciran sam tekstom jer stanujem u ul. Anastasa Jovanovica br. 3

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs