Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

Glavna pošta

beogradska | 26 Januar, 2009 23:28

Neko je onomad u komentaru pomenuo zgradu Glavne pošte, stoga, evo posebnog članka.

Da ostanemo najpre malo opet u domenu „urbane mitologije“. Bilo je i drugih legendi vezanih za ovu zgradu, jedna koja kaže kako je kako je upravo kralj Aleksandar I, kada je video Pičmanov moderan plan fasade zatvorene staklenim panelima, izrekao da ''Ne želi državnu instituciju koju doslovno mogu da razbiju i deca igrajući se na ulici sa loptom''. Ovaj mit potekao je iz pera dobro obaveštenog izvora sa dvora koji je potom i tekstualno prikazan u listu ''Vreme''... U svakom slučaju, prvobitni Pičmanovi planovi nisu nam poznati ali prema elaboraciji konkursne komisije može se zaključiti da je prvobitna i nesuđena fasada Glavne pošte bila izvedena u modernom duhu sa plošnim malternim (okrečenim) površinama i nizovima prozora.

A zvanična verzija kaže:

Na mestu prizemnih trošnih kuća, uglavnom dućana polovne robe, izgrađena je 1934-1938. zgrada Glavne pošte. (Štedionice). Prvobitni projekat je delo Josipa Pičmana koji je dobio prvu nagradu na javnom konkursu, ali u toku gradnje zahtevane su izmene, pa je zgrada dobila ovakvu kamenu fasadu, po projektu Vasilija Mihajloviča Androsova.

Šta god bilo istina, evo kako je to izgledalo:


(Dakle, ne zaklanja Crkvu Svetog Marka ;) ).


Pošta, gde se vidi i ograda oko Skupštine:
I, dakako, opet Crkva Svetog Marka. Wink

Nešto malo posle II sv. rata:


Komentari

Re: Glavna pošta

shadow | 26/01/2009, 23:57

Ja sam pomenula i dakako :) ne zaklanja crkvu ako imas krila pa mozes da se vines u visine :)

Re: Glavna pošta

dmc | 27/01/2009, 05:46

Oduvek mi se svidjala ova zgrada.. stvarno ostavlja utisak (bez obzira sto je pored zgarde skupstine pored koje sve izgleda nebitno)..

Re: Glavna pošta

stepskivuk | 27/01/2009, 17:16

Zgrada Poste stvarno izgleda monumentalno,ali nikada nisam umeo da se otmem utisku da nosi neke odlike nacisticke arhitekture,ili bar neke nemacke skole...

posta na filmu

dzoni | 15/12/2010, 22:06

jednom sam slucajno video neki stari crno-beli holivudski film u kojem su koristili snimak eksterijera poste. u filmu igra ulogu nekakvog hotela, a naravno enterijer je sniman ili na drugoj lokaciji ili u srudiju. uglavnom, koliko se secam, mislim da je kakva komedija u pitanju i da se cela radnja desava u tom hotelu, te ima par snimaka ove nase poste u totalu. mozda bude zanimljivo da neko sazna koji je to film. a mozda ih ima jos (location manageri cesto kada pronadju novu lokaciju koriste je u vise projekata).

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs