Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

Glavna pošta

beogradska | 26 Januar, 2009 23:28

Neko je onomad u komentaru pomenuo zgradu Glavne pošte, stoga, evo posebnog članka.

Da ostanemo najpre malo opet u domenu „urbane mitologije“. Bilo je i drugih legendi vezanih za ovu zgradu, jedna koja kaže kako je kako je upravo kralj Aleksandar I, kada je video Pičmanov moderan plan fasade zatvorene staklenim panelima, izrekao da ''Ne želi državnu instituciju koju doslovno mogu da razbiju i deca igrajući se na ulici sa loptom''. Ovaj mit potekao je iz pera dobro obaveštenog izvora sa dvora koji je potom i tekstualno prikazan u listu ''Vreme''... U svakom slučaju, prvobitni Pičmanovi planovi nisu nam poznati ali prema elaboraciji konkursne komisije može se zaključiti da je prvobitna i nesuđena fasada Glavne pošte bila izvedena u modernom duhu sa plošnim malternim (okrečenim) površinama i nizovima prozora.

A zvanična verzija kaže:

Na mestu prizemnih trošnih kuća, uglavnom dućana polovne robe, izgrađena je 1934-1938. zgrada Glavne pošte. (Štedionice). Prvobitni projekat je delo Josipa Pičmana koji je dobio prvu nagradu na javnom konkursu, ali u toku gradnje zahtevane su izmene, pa je zgrada dobila ovakvu kamenu fasadu, po projektu Vasilija Mihajloviča Androsova.

Šta god bilo istina, evo kako je to izgledalo:


(Dakle, ne zaklanja Crkvu Svetog Marka ;) ).


Pošta, gde se vidi i ograda oko Skupštine:
I, dakako, opet Crkva Svetog Marka. Wink

Nešto malo posle II sv. rata:


 
Powered by blog.rs