Beograd

Beogradski motivi, dočarani posredstvom jedne beogradoholičarke. Ona je književnica, a zove se Neda Kovačević. Njen mejl glasi: nedakovacevic@yahoo.com

Avala, Deo Peti

beogradska | 05 Februar, 2009 15:10

Ovim se priča o istoriji utvrđenja Žrnov i spomeniku Neznanom junaku na Avali završava. Naravno, privremeno, kao i sve druge priče o našem Večnom Beogradu.

Na kraju, još samo nekoliko reči:

Spomenik Neznanom junaku Ivana Meštrovića napravljen je od crnog jablaničkog granita. Koncipiran je u obliku sarkofaga postavljenog na masivnom postamentu koji čini šest stepenika. Sa obe strane ulaza postavljene su po četiri granitne karijatide - predstave žena u tradicionalnim nošnjama jugoslovenskih naroda, izvedene bez realističkog naglašavanja folklornih elemenata.Spomenik zauzima značajno mesto u sveukupnom opusu Ivana Meštrovića kao mauzolej javne namene u kojoj su pejzaž, arhitektura i skulptura podređeni osnovnoj ideji kako bi se naglasila monumentalnost, reprezentativnost i simbolika, a sve u skladu sa namenom spomenika kao simboličkog mesta zvaničnog odavanja počasti svim ratnicima palim za slobodu zemlje. 

 

Komentari

Re: Avala, Deo Peti

Vlastimir | 30/03/2012, 17:13

Interesantno je da je sazidan na mestu srednjovekovnog grada Žrnova koji je prethodno potpuno porušen.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs